Nu este neapărat să aveți doar gresie sau spatule pentru pereții din baie. Puteți să-i renovați cu ajutorul tapetului. Este ieftin, rezistent și arată minunat. În plus, vă puteți ocupa de aplicarea acestuia pe cont propriu.
Aveți de gând să inspirați o nouă viață în baia dumneavoastră? Ieftin și de mare ajutor, o puteți face cu tapete. Acestea sunt realizate într-o varietate de decorațiuni și culori, astfel încât se potrivesc cu adevărat cu fiecare stil de interior. Renovarea, de obicei, durează zece ani sau mai mult, dar când baia arată descurajator, o puteți tapeta din nou. Vă vom sfătui cu privire la ce tapete sunt lavabile și pot rezista la umiditatea ridicată din baie.
Ce tipuri de tapet se potrivesc în baie
Tapetele lavabile autoadezive sunt realizate anume pentru băi. Sunt rezistente la umezeală și deteriorări mecanice. Le puteți lipi pe orice suprafață pe care o veți degresa anterior și netezi de orice denivelare. Arată foarte bine fototapetele care imită peisaje naturale sau gresia de lux.
Tapetul de vinil este realizat în multe culori și decoruri, de la imitația peretelui de piatră și a plăcilor, la modele abstracte. Pentru baie sunt potrivite tapetele marcate cu trei linii ondulate, au un strat mai gros de vinil și rezistă la umezeală. Le puteți lipi pe umakart și pe diferite acoperiri lavabile. Acoperă foarte bine micile fisuri și denivelări de pe perete. Totuși, înainte de aplicare, suprafața trebuie degresată și șlefuită. Aplicați lipiciul direct pe tapet, apoi începeți să-l lipiți de tavan și să-l neteziți cu o perie. Ștergeți ușor excesul de lipici cu un burete.
Tapetul din fibră de sticlă este considerat a fi cel mai durabil. Acesta este realizat fie neted, fie cu modele din plastic, datorită cărora arată foarte luxos. Ele rezistă la deteriorări mecanice, la apă și chiar la foc. În spa-urile care rețin umezeala, veți aprecia permeabilitatea lor la vapori. Datorită tapetelor din fibră de sticlă, umezeala nu se condensează sub ele și nu se formează mucegai. Și dacă vă uitați la ele, le puteți picta cu vopsea - pot rezista până la zece straturi de vopsea. Sunt potrivite pentru pereții neuniformi sau crăpați, deoarece maschează bine imperfecțiunile. Lipiciul se aplică pe perete, apoi pe el lipiți tapetul pregătit. Dacă doriți să le vopsiți, așteptați cel puțin o zi, să se usuce lipiciul. Eliminarea tapetului este ușoară, tot ce trebuie să faceți este să-l dezlipiți și trageți când considerați că s-a uscat.
Tapet pentru umakart și gresie
Tapetul este, fără îndoială, cel mai ieftin mod de a tranforma o baie veche umakart, într-o cameră nouă și frumoasă. Înainte de a începe să lipiți tapetul, va trebui să pregătiți baza peretelui, astfel încât să se prindă bine.
Mai întâi, degresați umakart bine și neteziți-l cu hârtia abrazivă. Datorită rigidității, se formează pori pe care adezivul se lipește și tapetul se va fixa bine de suprafață. Nu trebuie să vă îngrijorați, dacă utilizați așa-numita hârtie adezivă, care face ca suprafața non-absorbantă să absorbe.
Există tapete autoadezive, care necesită suprafețe care nu absorb, ci să fie uscate. Aplicați tapetul peste benzile de finisare și abia apoi tăiați-l în funcție de margine. Pe faianța veche, tapetul se va lipi doar dacă veți umple fisurile cu o spatulă și le veți șlefui cu o bandă adezivă datorită cărei, după uscare, se va ține lipiciul de ele. Metoda de lipire este aceeași ca și pentru alte suprafețe.
Sfaturi practice pentru final
- Măsurați bine baia, astfel încât cantitatea de tapet să fie suficientă, pentru a tapeta întreaga zonă. Este bine să cumpărați tapet un pic mai mult și mai mare, decât dimensiunile băii, surplusul poate fi utilizat pentru a lipi diverse accesorii.
- Atunci când lipiți pe lângă priza electrică, nu uitați să opriți curentul și să deșurubați capacul.
- Dacă nu aveți o suprafață plană, tapetul cu un decor fin va arăta mai bine, pentru că va ascunde denivelările.
- Alegeți tapete luminoase, pentru a ilumina și mări optic camera, dacă doriți ca baia să arate confortabil, dar nu vă temeți nici de nuanțele mai pământești și mai întunecate.